מהפכה בהנגשת משפט לאנשים עם מוגבלות: פיתוח לוחות תקשורת לעורכי דין
1 min read
ביום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, מציין משרד המשפטים צעד מהפכני בתחום ההנגשה המשפטית עם השקת פרויקט ייחודי במערך הכשרות המשפטית והזיקנה בסיוע המשפטי: פיתוח לוחות תקשורת המיועדים לעורכי דין המייצגים אנשים עם מוגבלות בתקשורת בהליכים אזרחיים. הפרויקט פורץ הדרך נועד לתת מענה ללקוחות שאינם מדברים בשל מגבלה פיזית, מחלה או פגיעות אחרות, כמו גם לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.
מהות הפרויקט: הנגשה משפטית באמצעות סמלים
במסגרת הפרויקט פותחו כ-30 לוחות תקשורת ייעודיים להליכים משפטיים מגוונים, כגון הליכי מינוי אפוטרופוס, מינוי תומך בקבלת החלטות, ייפוי כוח מתמשך, טיפול בענייני חובות, סירוב לטיפול רפואי, וענייני משפחה. הלוחות מכילים כרטיסיות עם סמלים מוסכמים, חלקם בינלאומיים וחלקם ייחודיים לישראל, המותאמים לסיטואציות המשפטיות השונות.
לדברי ד"ר עו"ד מיטל סגל-רייך, הממונה על המערך, הלוחות פותחו בהתאמה אישית למקרים הנפוצים בהליכים אזרחיים. "המטרה המרכזית היא לסייע ללקוחות שאינם מדברים להביע את דעתם, רצונם והעדפותיהם, ובכך לאפשר להם להשתתף באופן שוויוני ומכובד בתהליך המשפטי," היא מסבירה.
הפרויקט כולל תרגום והתאמה תרבותית של הלוחות לשפה הערבית, ומדגיש את המחויבות להעניק ייצוג שוויוני לכלל האוכלוסיות בישראל. כמה מהסמלים פותחו במיוחד במסגרת הפרויקט, ביניהם סמלים כמו "אפוטרופוס" ו"תומך בקבלת החלטות", שלא היו קיימים בשפות תקשורת תומכת חלופית קיימות.
שיפור התקשורת המשפטית באמצעות מערך ייחודי ברמה עולמית
הסיוע המשפטי במשרד המשפטים מפעיל מערך רחב הכולל כ-120 עורכי דין המעניקים ייצוג מותאם לאנשים עם מוגבלות. עורכי הדין פועלים בפריסה ארצית, מבקרים את הלקוחות בבתיהם, במסגרות דיור ובבתי חולים, ומספקים שירותים לכ-5,000 לקוחות מדי שנה. מחקרים בינלאומיים מציינים כי מדובר במודל ייחודי לישראל שאין כדוגמתו בעולם, המתמקד בהתאמת ההליכים לצרכים המיוחדים של הלקוחות.
לוחות התקשורת נועדו לשמש ככלי תומך בתקשורת בין הלקוח לעורך הדין, הן בהכנה להליכים המשפטיים והן במהלכם. היוזמה מתמקדת בקידום "ייצוג מותאם", המשלב כלים טכנולוגיים וטכניקות מתקדמות להנגשת ההליכים המשפטיים. הפיתוח של הלוחות נמשך כשנתיים והסתמך על שיתוף פעולה הדוק בין עורכי הדין לבין קלינאית תקשורת.
בעקבות הצלחת הפיילוט, מתוכננות סדנאות הכשרה לעורכי הדין של המערך המשפטי במהלך השנה הקרובה. סדנאות אלו יעמיקו את ההיכרות עם הלוחות ויתמקדו בטכניקות עבודה עם לקוחות שאינם מדברים.
לוחות התקשורת שפותחו על ידי הסיוע המשפטי הם צעד מהותי לעבר שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות בתחום המשפטי. היוזמה החדשנית משקפת את המחויבות של מערכת המשפט בישראל לשוויון, לנגישות ולהעצמת אוכלוסיות מוחלשות. כפי שמדגישה ד"ר סגל-רייך, "הלוחות הם לא רק כלי טכני, אלא גשר להשתתפות פעילה ומכבדת של כל אדם בהליך המשפטי."