ספטמבר 8, 2024

מישפטיפים

עצות משפטיות מעורכי הדין המובילים בישראל

נפגעתם ברחוב או בתאונת דרכים? המדריך המלא לתביעות נזיקין

1 min read

עו"ד סיוון קסלסי

אם מצאתם את עצמכם נפגעים מבור פעור, ממכשול בדרך, מרצפה רטובה במסעדה או בקניון, או אפילו אם נפלתם באוטובוס שבלם בפראות- אתם עשויים להיות זכאים לפיצוי משמעותי

* עו"ד סיוון קסלסי, העוסקת בדיני נזיקין ובתאונות דרכים, מגישה את המדריך המלא לכל מה שאתם צריכים לדעת אם נפגעתם

"כמעט כל אחד מאתנו מכיר מישהו שנפגע ברחוב, מבור שנפער, מרצפה רטובה בחנות או בבית מלון, משאריות מזון  על הרצפה במסעדה, ממפגע בגן שעשועים ובכלל. רובנו לא פועלים לתבוע ומשאירים את האירוע מאחורינו, אבל במרבית המקרים מדובר בטעות, הן מבחינת מיצוי הזכויות שלנו והן מבחינת החובה והאחריות החברתית שלנו" כך אומרת עו"ד סיוון קסלסי, העוסקת רבות בדיני נזיקין ותאונות דרכים.

עוד היא מסבירה מה ההבדל בין תביעה בעקבות פציעה בתאונת דרכים לבין תביעה בשל פגיעה במרחב הציבורי:  "לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונת דרכים, אדם שנפגע בתאונת דרכים ועומד בתנאים הקבועים בחוק ונגרם לו נזק גוף, זכאי לפיצוי כספי. נקודה. שאלת מי הגורם האשם בנזק לא רלוונטית
במקרה של תאונת דרכים. כאן הנזק הוא הקובע וגובה הפיצוי נקבע בהתאם לפגיעה, להיקף שלה ולתוצאותיה.

מהבחינה הזו, תביעות בגין תאונות דרכים הן קלות יותר להוכחה. לעומתן, תביעות בגין פציעות ונזקי גוף שנגרמו בגין מפגע במרחב הציבורי או בבית עסק, או בגן ילדים, הן מורכבות יותר ומצריכות הוכחה של רשלנות, הוכחה של נזק והוכחה של קשר סיבתי. כלומר,
עלינו להוכיח שהנזק שנגרם אכן נגרם מאחר שמישהו לא פעל בהתאם לחוק ו/או לתקנים ו/או לנהלים ובשפה המשפטית – התרשל"

אם זה לא שם, זה לא קיים!

לדברי עו"ד קסלסי, הדומה בשתי התביעות הללו הוא הצורך בתיעוד:  "בתביעות נזיקין" היא מבהירה, "מה שאינו רשום ומתועד אינו קיים. לא משנה שכאב לנו, שסיפרנו לבן הזוג שאנחנו סובלים מכאבים בעקבות התאונה – אם לא נעשתה פנייה לגורם רפואי, אם זה לא מופיע ברשומה הרפואית, זה לא קיים מבחינה משפטית. בהחלט. צריך לתעד, לצלם, לקחת פרטים ומספר טלפון מעדי ראייה או ממי שסייע לנו, כדי שנוכל לאתר אותם בבוא העת. בכלל, יש לאסוף ולשמור כל מידע שניתן לקבל לידינו; לברר אם קיימות מצלמות שתיעדו את המקרה, למשל של בית עסק סמוך. לפנות לבית העסק זמן קצר לאחר המקרה ולבקש את התיעוד, אפילו לצלם את התיעוד הזה דרך הנייד, העיקר שיהיה. והיא מוסיפה: "במקביל, חשוב לפנות לגורם שהמפגע בשטחו ו/או באחריותו ולדווח עליו, למשל לעירייה אם הנפילה היא בגלל בור במדרכה, מתקן שבור בגן משחקים וכדומה, חשוב לשמור ולתעד גם את הדיווח על המפגע ועדיף שהפנייה תהיה בכתב".

 

עו"ד סיוון קסלסי

עו"ד קסלסי מבהירה שגם במקרים של תאונות דרכים חשוב התיעוד : " בכל סוגיה משפטית התיעוד חשוב ובפרט במקרים בהם מדובר בנזקי גוף. רבים לא יודעים שכל נזק שנגרם כתוצאה מתאונת דרכים הוא בר פיצוי כספי, כאשר השאלה היא מה גובה הפיצוי שיתקבל. בזמן תאונה אנשים לא מודעים לכלל הנזקים שנגרמו להם, לפעמים הכאבים מתחילים רק יום או יומיים אחרי התאונה, לפעמים מדווחים על איבר מסוים שנפגע כי הוא האיבר הכואב ביותר ולא מדווחים על איברים שלכאורה קיבלו "מכה קטנה" ואותו אדם סבור שהכאב יעבור ולכן לא מדווח על אותו איבר בתיעוד הרפואי. חשוב שגם כמה ימים אחרי, במידה שלא דווחו לרופא כלל הפגיעות ו/או בסמוך לתאונה התחילו כאבים במקומות נוספים, להגיע שוב ולוודא שהדברים יירשמו. כאמור, מה שלא נכתב לא קיים, בהמשך יהיה קשה להוכיח קשר סיבתי לתאונה ולפעמים מדובר בהבדל של אלפי שקלים".

ואיך נוכיח שמישהו התרשל?
עו"ד קסלסי חוזרת ומדגישה כי במקרים של פגיעות נזיקין בשטחים הציבוריים חשובות מאוד הראיות, ההוכחה והקשר בין המחדל לנזק: "זו מהות התביעה" היא מבהירה, "להוכיח שמישהו התרשל, שמישהו לא פעל בהתאם להנחיות ולהוראות, כלומר שהיה משהו לא תקין בין אם במעשה ובין אם במחדל. לפעמים עיריות לא מתקנות בזמן משיקולים תקציביים או מסיבות שונות דוחות את התיקון למרות שהן יודעות על מחדל, ויש פעמים שהן לא יודעות על המפגע  כי איש לא דיווח על כך.

לדבריה, גם הדרך שבה אנחנו מתעדים את המפגע היא חשובה. "אני רואה אנשים שמצלמים את המפגע מקרוב מאוד. זה אמנם מראה את המפגע, למשל את הבור, אבל כיצד זה מוכיח לנו שהבור אכן היה ברחוב המסוים שבו נפלנו? יש להקפיד ולצלם את המפגע בשני אופנים שונים: הראשון שיתעד את המפגע עצמו והשני רחב יותר, שיאפשר לנו להבין את המיקום שלו".

עצה נוספת של עו"ד קסלסי היא תיעוד גם במקרה של פגיעה בבית עסק: "אם האדם נפגע למשל בקולנוע, במשחקיה או במסעדה, חשוב לשמור את הקבלה שקיבל בכניסה למקום, או לרכוש משהו במקום על מנת שיהיה תיעוד של פרטי החברה, ח.פ ושם העסק. אלה הם פרטים המאפשרים לנו לדעת את הזהות המשפטית של הגורם שהתרשל. לפעמים השם המסחרי והשם המשפטי אינם זהים וכל הפרטים המשפטיים החשובים מופיעים על החשבונית של בית העסק. אם ניתן לכם טיפול רפואי במקום, בקשו לקבל או לצלם את הרשומות של בית העסק לאירוע הפגיעה (דו"ח פציעה)".

כיצד נקבע הפיצוי בתביעות נזיקין? על כך משיבה עו"ד קסלסי:  "הפיצוי בדיני נזיקין מתבסס על ראשי נזק, למשל אובדן השתכרות, הן בעבר והן לעתיד. אובדן ההשתכרות מהווה בתביעות אלו נתח נכבד מהפיצוי וזו גם הסיבה לכך שאצל מבוגרים ופנסיונרים הפיצוי הוא בד"כ נמוך יותר. אצלם, מרבית הפיצוי מורכב מראש נזק אחר שהוא סיוע של צד ג' וכאב וסבל.

על השאלה האם כדאי לתבוע גם אם הנזק הוא קל, היא מבהירה : "ברור שכל מקרה הוא לגופו וצריך לבחון את הדברים בהתאם לנסיבות הרלוונטיות. תיקים רבים מסתיימים בהליכי פשרה, בעיקר הפציעות ה"קלות" אך אני מאמינה כי פרט למיצוי הזכויות המגיעות לנו וסיוע כספי כזה או אחר, יש משמעות נוספת לתביעות הנזיקין והיא הגנה על כלל הציבור מפני מקרים דומים. בית עסק שגרם לנזק גוף ונתבע בגין התנהלות רשלנית ו/או על אי הקפדה על הכללים והנהלים, סביר להניח שלא יעשה זאת שוב ויקפיד על הכללים ובכך אולי נמנע פגיעה נוספת באחרים".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *